1 ceasca de unt
1 ceasca de zahar brun
2 oua mai mari
1 ceasca de miere (reteta originala continea melasa, dar cum la noi nu prea se gaseste, mierea e un inlocuitor destul de bun)
6 cani de faina
1 lingurita de bicarbonat de sodiu
½ lingurita praf de copt
4 lingurite de ghimbir
4 lingurite de scortisoara
1-1/2 lingurite de cuisoare macinate
1/2 lingurita de piper negru macinat (piperul accentueaza si mai mult scortisoara si cuisoarele, dar se poate folosi si ¼ lingurita de piper. Sunt persoana care pun chair o lingurita!)
1-1/2 lingurite sare
4 lingurite de scortisoara
1-1/2 lingurite de cuisoare macinate
1/2 lingurita de piper negru macinat (piperul accentueaza si mai mult scortisoara si cuisoarele, dar se poate folosi si ¼ lingurita de piper. Sunt persoana care pun chair o lingurita!)
1-1/2 lingurite sare
Puteti umbla un pic la cantitatea de condimente (scortisoara, ghimbir si cuisoare) in functie de preferinte, desi daca nu va plac mai bine nu mai faceti nici o turta, pentru ca aluatul acela picant cu aroma de Craciun e toata smecheria :D …parerea mea.
Sunt persoane care nu fac turta picanta si folosesc doar scortisoara si ghmbir…oh well, eu cred ca nu are farmec asa.
Untul si zaharul se bat intr-un vas larg pana devin pufoase, apoi se adauga ouale si mierea. Intr-un vas separat se amesteca faina cu praful de copt si bicarbonatul, condimentele sis area. Dupa ce le-am amestecat bine se incorporeaza cate putin in vasul cu untul, pana facem coca. Aluatul rezultat se imparte in 3 , se impacheteaza in plastic si se pune la racit 1-2 ore in frigider.
Se preincalzeste cuptorul (in reteta scria ceva de 175 de grade) .
Coca de la frigider se intinde in foi groase cam de jumatate de cm si apoi se decupeaza in forme de braduti, omuleti si alte alea :D
In tava de copt se aseaza mai intai hartia de copt si apoi formele cam la 2 cm distanta una de alta si se coc in cuptor cam vreo 10 minute pana se intaresc.
Dupa ce se coc se lasa la racit cam un minut in tava si apoi se transfera pe un platou pentru a se raci bine.
Dupa ce sa racesc le puteti decora cu glazura.
Daca nu stiti cum sa faceti glazura, ei bine este mai simplu decat credeam: 2-3 albusuri se bat bine pana devin ca o spuma, apoi la astea se adauga 4-5 cesti de zahar pudra. Iese multa glazura, daca vrei sa faceti mai putina, micsorati cantitatile. La asta puteti aduga si coloranti alimentari. O sa umblu prin oras sa vad ce culori gasesc, iarna asta sunt cuprinsa de spiritul creativitatii :D, vreau sa coc figurine din turta pentru bradul de Craciun.
No comments:
Post a Comment