Wednesday, December 10, 2008

Turta dulce ( de pus in brad :D)

1 ceasca de unt
1 ceasca de zahar brun
2 oua mai mari
1 ceasca de miere (reteta originala continea melasa, dar cum la noi nu prea se gaseste, mierea e un inlocuitor destul de bun)
6 cani de faina
1 lingurita de bicarbonat de sodiu
½ lingurita praf de copt
4 lingurite de ghimbir
4 lingurite de scortisoara
1-1/2 lingurite de cuisoare macinate
1/2 lingurita de piper negru macinat (piperul accentueaza si mai mult scortisoara si cuisoarele, dar se poate folosi si ¼ lingurita de piper. Sunt persoana care pun chair o lingurita!)
1-1/2 lingurite sare

Puteti umbla un pic la cantitatea de condimente (scortisoara, ghimbir si cuisoare) in functie de preferinte, desi daca nu va plac mai bine nu mai faceti nici o turta, pentru ca aluatul acela picant cu aroma de Craciun e toata smecheria :D …parerea mea.
Sunt persoane care nu fac turta picanta si folosesc doar scortisoara si ghmbir…oh well, eu cred ca nu are farmec asa.
Untul si zaharul se bat intr-un vas larg pana devin pufoase, apoi se adauga ouale si mierea. Intr-un vas separat se amesteca faina cu praful de copt si bicarbonatul, condimentele sis area. Dupa ce le-am amestecat bine se incorporeaza cate putin in vasul cu untul, pana facem coca. Aluatul rezultat se imparte in 3 , se impacheteaza in plastic si se pune la racit 1-2 ore in frigider.
Se preincalzeste cuptorul (in reteta scria ceva de 175 de grade) .
Coca de la frigider se intinde in foi groase cam de jumatate de cm si apoi se decupeaza in forme de braduti, omuleti si alte alea :D
In tava de copt se aseaza mai intai hartia de copt si apoi formele cam la 2 cm distanta una de alta si se coc in cuptor cam vreo 10 minute pana se intaresc.
Dupa ce se coc se lasa la racit cam un minut in tava si apoi se transfera pe un platou pentru a se raci bine.
Dupa ce sa racesc le puteti decora cu glazura.
Daca nu stiti cum sa faceti glazura, ei bine este mai simplu decat credeam: 2-3 albusuri se bat bine pana devin ca o spuma, apoi la astea se adauga 4-5 cesti de zahar pudra. Iese multa glazura, daca vrei sa faceti mai putina, micsorati cantitatile. La asta puteti aduga si coloranti alimentari. O sa umblu prin oras sa vad ce culori gasesc, iarna asta sunt cuprinsa de spiritul creativitatii :D, vreau sa coc figurine din turta pentru bradul de Craciun.

Tuesday, December 9, 2008

Placinta cu mere (de post)

Am facut de curand o minunatie de placinta cu mere, si zic minunatie, pentru ca desi era dupa o reteta de post nu ma asteptam sa fie la fel de gustoasa ca una normala.
Ingredientele pentru aluat :
- 15 linguri de apa
- 11 linguri de zahar (am incercat si cu 10, iese la fel de bun)
- 10 linguri de ulei
- 1 lingura de otet
- 1 lingurita de bicarbonat de sodiu (stinsa in putin otet)
Amestecati ingredientele in ordinea enumerarii si adaugati faina cat cuprinde. Se framanta aluatul, si dupa aceea coca se imparte in jumatate si se intind foi de placinta.

Ingrediente pentru umplutura:
- mere (de obicei am folosit cam 10 mere, acum depinde si de cat de mari sunt)
- zahar cam 2-3 linguri
- scortisoara

Amestecul de mere l-am facut asa cum il facea bunica: se taie merele in 4, se taie cotorul, se dau pe razatoare. Apoi se pun la calit intr-o cratita. Se adauaga zaharul, iar cand au mai scazut se adauga si 2 lingurite de scortisoara. (Indicatiile pretioase, de la doamna mama, au fost sa nu pun scortisoara decat pe la sfarsit ca sa nu devina compozitia usor amaruie...well she knows better, eu nu am contrazis-o).
Cat despre cei care prefera sa puna merele rase crude direct pe foaie, go ahead. Eu prefer reteta bunicii, iar merele crude mi se pare ca merg mai ok atunci cand faci strudele.

So...dupa ce s-au calit merele, se lasa un pic la racit. E foarte posibil sa isi lase multa zeama, la mine nu s-a intamplat. Asadar daca vreti sa ingrosati compozitia puteti aduaga un pic de gris.

Se ia o tava (eu o folosesc pe cea cu care a venit cuptorul la pachet, destul de maricica) se unge cu margarina si se tapeteaza cu faina. Se aseaza foaia de placinta in tava, apoi se adauga merele. Dupa ce le-am distribuit frumos si uniform in tava, eu mai presar scortisoara pe deasupra(da, recunosc, sunt nebuna dupa scortisoara, pun cu tona, prefer de fapt placinta cu scortisoara si ceva mere pe acolo :D).
Nonconformistii pun si bucatele de nuca , migdale sau stafide, dar eu sunt demodata asa de felul meu si prefer fara :D
Buuun, dupa ce am terminat si cu asta punem si a doua foaie de placinta deasupra. Et voila, e gata de dat la cuptor pentru 45 de minute.
Sugestie: pre-incalziti cuptorul 10 minute